Greek English
Εκπαίδευση
Πολιτισμός
Εκδηλώσεις
Σχολικός εκφοβισμός
Ασφάλεια στο διαδίκτυο
Αγωγή Υγείας Διατροφή
Υλικό Μαθημάτων
Πανελλαδικές Εξετάσεις
Ερευνητικές Εργασίες
Παιδιά - Έφηβοι
Εκπαιδευτικοί
Γονείς
Eκπαιδευτική εκδρομή Βελιγράδι,Βουδαπέστη, Βιέννη
22/05/2017

Επίσκεψη με πλούσιες εντυπώσεις στη Βιέννη από το 4ο ΓΕΛ Βόλου

Εξαήμερη εκπαιδευτική εκδρομή με βασικό προορισμό την Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας και την Ελληνική Εθνική Σχολή της Βιέννης, το αρχαιότερο εν λειτουργία σχολείο της Ελληνικής Διασποράς πραγματοποίησε το 4ο ΓΕΛ Βόλου με 34 μαθητές της Α’ και Β’ τάξης και συνοδούς εκπαιδευτικούς τους Κανιούρα Παύλο, Αρσένη Ευαγγελία, Κλειώ Παπαιωάννου και τον διευθυντή του σχολείου Ιωαννίδη Νικόλαο. Το ταξίδι έγινε οδικώς διασχίζοντας τέσσερις χώρες: Σκόπια, Σερβία, Ουγγαρία και Αυστρία.

Ο βασικός προορισμός ήταν η Βιέννη, η μεγαλοπρεπής πρωτεύουσα της Αυστρίας στον ποταμό Δούναβη, η πόλη των ανακτόρων, των μουσείων, των θεάτρων, της όπερας και των ιστορικών καφενείων.

Ταυτόχρονα μια από τις πλέον σύγχρονες και προοδευτικές πόλεις όσο αναφορά τα δικαιώματα στην εργασία, την προστασία των μειονοτήτων και τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής.
Στην πλατεία Stephansplatz κυριαρχεί ένα σημαντικό ιστορικό μνημείο της Αυστριακής πρωτεύουσας, ο Καθεδρικός του Αγίου Στεφάνου. Είναι η κεντρική εκκλησία και έδρα του αρχιεπισκόπου της Βιέννης. Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σύμβολα της πόλης, που αποτελεί και την «δόξα» του καθεδρικού, είναι η πλουσιοπάροχα χρωματισμένη στέγη του, που αποτελείται συνολικά από 230.000 στιλβωμένα κεραμικά πλακίδια. Στη Fleischmarkt, το στενό δρομάκο, όπου στο νούμερο 13 υπάρχει ένα μεγαλοπρεπές μέγαρο, η εκκλησία της Αγίας Τριάδας, ο ορθόδοξος καθεδρικός ναός της Βιέννης, εκεί όπου χτυπάει η καρδιά της ελληνικής παροικίας. Η εντυπωσιακή εκκλησία της Αγίας Τριάδας επιβεβαιώνει τη δυναμική παρουσία του ελληνικού στοιχείου. Η ελληνική κοινότητα αγόρασε το 1782 το κτίριο. Μετά τις πρώτες μετατροπές για να λειτουργήσει σαν εκκλησία, ο βαρόνος της Βιέννης και μεγάλος εθνικός ευεργέτης, Σίμων Σίνας, κάλεσε τον αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν να ολοκληρώσει τις εργασίες. Τον Δεκέμβρη του 1858 έγιναν τα θυρανοίξια του πρώτου ορθόδοξου ναού στην Αυστρία. Συγκινητική ήταν η προσφώνηση του εφημέριου του ναού πρωτοσύγκελου Αρχιμανδρίτη Παΐσιου προς τους μαθητές. Μετά από εκτενή αναφορά στην ιστορία της ελληνικής κοινότητας μέσα στους αιώνες και την δυναμική που τη διακρίνει τα τελευταία χρόνια αναφέρθηκε στην κρίση που κλονίζει την χώρα μας την οποία προσδιόρισε ως κρίση αξιών παιδείας και πολιτισμού.

Η Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης λειτουργεί στον δεύτερο όροφο του ίδιου κτηρίου. Είναι το αρχαιότερο σχολείο του παροικιακού Ελληνισμού στον ευρωπαϊκό χώρο και συνεχίζει μέχρι σήμερα τη λειτουργία του!

Πρόκειται για απογευματινό σχολείο προαιρετικής φοίτησης ή αλλιώς όπως έχει επικρατήσει να ονομάζονται τα σχολεία τέτοιου τύπου Τμήμα Μητρικής Γλώσσας. Λειτουργούν τάξεις δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου. Οι εκπαιδευτικοί διορίζονται από το ελληνικό κράτος. Οι μαθητές διδάσκονται ελληνική γλώσσα, ιστορία, θρησκευτικά και γεωγραφία. Η φοίτηση είναι δωρεάν.

Site Map
› Αρχική
› Προκηρύξεις
› Νέα
› Δράσεις
› Διακρίσεις
› Photo Album
› Videos
› Εκπαίδευση
› Πολιτισμός
› Εκδηλώσεις
› Σχολικός εκφοβισμός
› Ασφάλεια στο διαδίκτυο
› Αγωγή Υγείας Διατροφή
› Υλικό Μαθημάτων
› Χρήσιμα Links
› Πανελλαδικές Εξετάσεις
› Γωνιά του Μαθητή
› Ερευνητικές Εργασίες
› Εκπαιδευτικοί
› Site Map
› Επικοινωνία
Ανακοινώσεις
› Υγειονομική εξέταση και πρακτική δοκιμασία των υποψηφίων για τα Τ.Ε.Φ.Α.Α.
18/04/2024
› E-eggrafes
08/04/2024
› Πρόγραμμα από 1η Απριλίου
29/03/2024
›  Προκήρυξη εισαγωγής σπουδαστών/σπουδαστριών στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού Ακαδημαϊκού Έτους 2024-2025
27/03/2024
Επικοινωνία
4ο Ενιαίο Λύκειο Βόλου
Διεύθυνση: Νεαπόλεως & Κοδριγκτώνoς
Νεάπολη Βόλου
Τηλ.: 2421085715
Fax: 2421085715
Email: info@4lykeiovolou.edu.gr
Social Media