Greek English
Εκπαίδευση
Πολιτισμός
Εκδηλώσεις
Σχολικός εκφοβισμός
Ασφάλεια στο διαδίκτυο
Αγωγή Υγείας Διατροφή
Υλικό Μαθημάτων
Πανελλαδικές Εξετάσεις
Ερευνητικές Εργασίες
Παιδιά - Έφηβοι
Εκπαιδευτικοί
Γονείς
ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΑΙΤΕΙΟΥ 1940.ΕΝΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΚΟΜΜΕΝΟ
20/11/2019

Τιμητικό αφιέρωμα στο μαρτυρικό χωριό Κομμένο Άρτας από το 4ο Γενικό Λύκειο Βόλου

 

Τιμητικό αφιέρωμα στο μαρτυρικό χωριό Κομμένο της Άρτας, όπου 317 κάτοικοι βρήκαν φρικτό θάνατο το 1943 από τις δυνάμεις της γερμανικής κατοχής, πραγματοποίησε την Παρασκευή στο μεταξουργείο το 4o Λύκειο Βόλου, στο πλαίσιο τoυ εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου.
Ο φιλόλογος και λογοτέχνης Δημήτρης Βλαχοπάνος, που κατάγεται από το χωριό, με τη βοήθεια οπτικού υλικού  ανέλυσε άγνωστες πτυχές από τη μαζική σφαγή των κατοίκων του χωριού και το ό,τι ακολούθησε μέχρι σήμερα.

Ο κ. Βλαχοπάνος δήλωσε πως «είχα την εξαιρετική τιμή και χαρά να μιλήσω την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου στο 4ο Γενικό Λύκειο Βόλου, με την ευκαιρία της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, και να παρουσιάσω την τραγική σελίδα του μαρτυρικού Κομμένου, χωριού της νότιας Άρτας, όπου γεννήθηκα και πέρασα τα παιδικά μου χρόνια. Ο διευθυντής και φίλος Νίκος Ιωαννίδης, στη συνάντηση που οργανώθηκε  τον περασμένο Φλεβάρη στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της διαδικασίας αδελφοποίησης των χωριών Κομμένου και Λίντιτσε της Τσεχίας, είχε την ευγενή καλοσύνη να μου προτείνει μια επίσκεψη στο σχολείο του, προκειμένου, αντί άλλων λόγων, κειμένων και τραγουδιών επετειακής μορφής, να τιμήσουμε μαζί με τους μαθητές και τους καθηγητές την ιστορία του Κομμένου και τη θυσία των 317 άμαχων, άοπλων, ανυπεράσπιστων και ανυποψίαστων κατοίκων του.
Παρότι η σφαγή του Κομμένου δεν έχει γίνει γνωστή στον βαθμό που της πρέπει, δεν παύει, ωστόσο, να καταγράφεται ως το πιο κτηνώδες και ειδεχθές έγκλημα πολέμου που διέπραξε ο τακτικός γερμανικός στρατός στην Ελλάδα και στον κόσμο, όταν τα χαράματα της 16ης Αυγούστου 1943, την επομένη του πανηγυριού που γιόρταζε το χωριό και του γάμου της νύφης Αλεξάνδρας, 120 στρατιώτες της 1ης μεραρχίας Εντελβάις το περικύκλωσαν και επιδόθηκαν στο έργο μιας ακραίας καταστροφής, εφαρμόζοντας το χιτλερικό δόγμα «βία χωρίς όρια». Μέσα σε λίγες ώρες δολοφόνησαν κυριολεκτικά 317 κατοίκους του, μεταξύ των οποίων 36 βρέφη και νήπια έως πέντε χρόνων. Και έκαψαν, φυσικά, όπως ήταν η συνήθης τακτική τους, όλα τα σπίτια.

Ήταν μια όμορφη και ζεστή ατμόσφαιρα. Όπως ταιριάζει σε ένα σχολείο ανοιχτών οριζόντων και αντικομφορμιστικής λειτουργίας. Που με έκανε να νιώθω πως βρίσκομαι σε ένα οικείο περιβάλλον. Πνευματικό και, κυρίως, ανθρωπιστικό. Είναι χαρακτηριστική, εξάλλου, η προσφώνηση του διευθυντή προς το πρόσωπό μου, ο οποίος, παρουσιάζοντάς με ως επίσημο προσκεκλημένο, τόνισε μεταξύ άλλων: «Είμαστε ίσως το μόνο είδος στον πλανήτη που επιδεικνύει τέτοια αγριότητα σκοτώνοντας ομοειδή του, ανίσχυρα τις περισσότερες φορές, συχνά σε βρεφική ηλικία, με σκηνές που εξελίσσονται σήμερα στις τηλεοπτικές οθόνες, σε πολέμους που συνεχίζονται χωρίς νόημα και λόγο. Η συνειδητοποίηση αυτού του πράγματος, όπως τη διδάσκει το χωριό Κομμένο ως ιστορική μαρτυρία, είναι ένα τεράστιο μάθημα, ένα κεφάλαιο που οφείλουμε να σας το παραδώσουμε».

Η παράδοση του μαθήματος έγινε μέσα από τις μαρτυρίες ανθρώπων του Κομμένου που βίωσαν όλη την τραγωδία της ναζιστικής σφαγής και της λεηλασίας, αλλά είχαν την τύχη να επιζήσουν, κουβαλώντας, ωστόσο, σε όλη την υπόλοιπη ζωή τους το τραγικό και δυσβάσταχτο αυτό τραύμα της μνήμης. Αλλά και μέσα από τις σύγχρονες σφαγές αμάχων στις περιοχές της Μέσης Ανατολής, καθώς η κτηνωδία των εμπόρων του πολέμου συνεχίζεται, με τις απερίγραπτες καταστροφές και την αναγκαστική προσφυγιά χιλιάδων απελπισμένων ανθρώπων, ιδίως παιδιών, που αναζητούν στο άγνωστο νέες πατρίδες και παλεύουν με τα κύματα μέσα σε έναν κόσμο χωρίς έλεος. Ως επίλογος της όμορφης αυτής εκδήλωσης διατυπώθηκε η ευχή και πρόταση προς τους μαθητές να μην επιτρέψουν ποτέ στον εαυτό τους να μετατραπεί σε στρατιώτη παρανοϊκών αρχηγών και να βλάψει έστω και στο ελάχιστο τον αδύναμο και ανυπεράσπιστο συνάνθρωπό τους.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Νίκο Ιωαννίδη, διευθυντή του 4ου Γενικού Λυκείου Βόλου, τους συνάδελφους καθηγητές και τους μαθητές για την πρωτοβουλία τους, αλλά και για την άριστη φιλοξενία που μου προσέφεραν. Η ιστορία μάς ενώνει. Ιδίως οι τραγικές της σελίδες».
Από την πλευρά του ο διευθυντής του 4ου ΓΕΛ Βόλου κ. Νίκος Ιωαννίδης δήλωσε πως «το οπτικό υλικό που περιελάμβανε εξιστορήσεις των συγγενών των θυμάτων και τη σύνδεση με τη σύγχρονη εποχή, η αφηγηματική αμεσότητα του Δημήτρη, συγκίνησαν και καθήλωσαν τους μαθητές, ήταν από τις σημαντικές εκείνες φορές που όλοι αισθανθήκαμε την ενότητα μέσα από την επαφή με την εθνική μας παράδοση. Οι κάτοικοι του Κομμένου είναι πραγματικά τυχεροί που μετά από μια ιστορική τραγωδία, γίνονται οι καλύτεροι πρέσβεις της ιστορικής μας μνήμης και του αισθήματος δικαίου στην Ευρώπη».

Site Map
› Αρχική
› Προκηρύξεις
› Νέα
› Δράσεις
› Διακρίσεις
› Photo Album
› Videos
› Εκπαίδευση
› Πολιτισμός
› Εκδηλώσεις
› Σχολικός εκφοβισμός
› Ασφάλεια στο διαδίκτυο
› Αγωγή Υγείας Διατροφή
› Υλικό Μαθημάτων
› Χρήσιμα Links
› Πανελλαδικές Εξετάσεις
› Γωνιά του Μαθητή
› Ερευνητικές Εργασίες
› Εκπαιδευτικοί
› Site Map
› Επικοινωνία
Ανακοινώσεις
›  Προκήρυξη εισαγωγής σπουδαστών/σπουδαστριών στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού Ακαδημαϊκού Έτους 2024-2025
27/03/2024
› Πρόγραμμα από 19 Μαρτίου μέχρι και 29 Μαρτίου
23/03/2024
› Προκήρυξη για την εισαγωγή στην Πυροσβεστική
13/03/2024
› Γραφείο Ψυχολόγων Κέντρου Κοινότητας
12/03/2024
Επικοινωνία
4ο Ενιαίο Λύκειο Βόλου
Διεύθυνση: Νεαπόλεως & Κοδριγκτώνoς
Νεάπολη Βόλου
Τηλ.: 2421085715
Fax: 2421085715
Email: info@4lykeiovolou.edu.gr
Social Media